Proiectul EU Youth Cinema: Green Deal intră în a doua sa fază în această toamnă cu o platformă de streaming nouă și o selecție extinsă de filme europene de ultimă oră axate pe mediu, reurse de apă și sustenabilitate, precum și cu includerea unor noi țări partenere.
O Europă sustenabilă în prim-plan
După doi ani de succes în educarea legată de problemele de mediu și sustenabilitate în rândul tinerilor din Austria, Croația, Macedonia de Nord, România și Slovenia, EU Youth Cinema: Green Deal deschide în această toamnă porțile celei de-a doua ediții. Această inițiativă de pionierat pune în centrul ofertei sale educaționale o Europă sustenabilă. Cu o abordare multiculturală și o platformă inovatoare de streaming în mai multe limbi, operată de noul partener de proiect – Cincopa, proiectul contribuie semnificativ la înțelegerea strategiei UE pentru climă.
Platforma cuprinde o colecție atent selectată, de peste 50 de filme europene, completată de vizite la cinema, materiale didactice actualizate, ateliere și discuții. Acest program educațional, ce durează pe tot parcursul anului, este destinat în special tinerilor și abordează provocările de mediu, încurajând obiceiuri și un stil de viață mai sănătos și mai sustenabil.
În România, a doua ediție va include evenimente la cinema cu intrare gratuită pentru toate clasele de școală înregistrate la cinematografele Cineplexx din București, Sibiu, Târgu Mureș și Satu Mare, oferite anul acesta în principal în noiembrie. Proiectul din România este sprijinit de mai mulți parteneri puternici / ONG-uri de mediu: Asociația Natura 5 (București), Urban Bike Revolution (Sibiu) și Focus Eco Center (Târgu Mureș).
Înscrierea la evenimentele de la cinema și pe platforma de streaming www.euyc.green este gratuită și posibilă în orice moment: www.youth-cinema.eu/ro.
„Un mediu ecologic și social intact este esențial pentru o viață împlinită și o activitate economică de succes. În fața schimbărilor climatice, sustenabilitatea trebuie să fie un subiect pe interesul tuturor. Inițiative precum >>EU Youth Cinema: Green Deal<< au o contribuție importantă la transmiterea cunoștințelor și la creșterea conștientizării asupra strategiei climatice a UE. Suntem bucuroși să sprijinim acest demers, mai ales că sustenabilitatea este, de asemenea, parte integrantă a modelului nostru de afaceri”, explică Hartwig Löger, CEO al Vienna Insurance Group.
Cea de-a doua ediție a EU Youth Cinema: Green Deal este organizată de LET’S CEE Filmfestival (Austria), EPEKA (Slovenia), Go Green (Macedonia de Nord), Innovation Generation (Ucraina) și Chapter 4 Communications (CEE/SEE). Proiectul este finanțat în principal de Creative Europe, Ministerul Federal Austriac pentru Acțiune Climatică, Mediu, Energie, Mobilitate, Inovare și Tehnologie și Vienna Insurance Group (VIG) prin mărcile locale românești Omniasig Non-Life, Asirom și BCR Asigurări de Viață. Sprijin suplimentar esențial este oferit de Societatea Colectivă pentru Media Audiovizuală (VAM) și Cineplexx, partener exclusiv de cinema în 11 țări și 33 de orașe.
„Cineplexx International este reprezentat în 11 dintre cele 2 țări și contribuie la succesul acestui proiect extrem de inovator cu expertiza sa relevantă în domeniul cinematografiei, acțiuni de marketing personalizate și infrastructură de primă clasă. Vedem, de asemenea, această colaborare ca pe o oportunitate excelentă de a ajuta la stabilirea unui cinema verde pentru școli în 33 de orașe europene, oferind un spațiu unde poate avea loc un dialog orientat către viitor între generații și un schimb de cunoștințe, experiențe și practici ecologice”, spune Christof Papousek, CFO și co-partener al Cineplexx International, care este partener exclusiv de cinema în 11 țări.
Extinderea orizonturilor în Balcani și dincolo de regiune
Pe baza succesului primei faze, proiectul se extinde în această toamnă pentru a include noi țări partenere: Albania, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Muntenegru, Serbia, Ucraina și Tirolul de Sud. Profesorii și educatorii din aceste țări pot acum să își înregistreze clasele sau grupurile de tineri pentru acces la platforma de filme, proiecții la cinema și materiale didactice în limbile lor naționale. Profesorii din toate cele 12 țări participante se pot înregistra gratuit în orice moment pe www.youth-cinema.eu pentru a viziona întreaga colecție de filme verzi, a organiza excursii la cinema, a întâlni experți în mediu și a discuta provocările globale presante.
O perpectivă diferită asupra importanței apei
Pe lângă relansarea platformei de streaming, noi documentare europene vor fi adăugate în mod continuu în program. Programul de filme va fi, de asemenea, aliniat la campania #WaterwiseEU a UE, lansată în mai, care se concentrează pe creșterea conștientizării asupra importanței apei ca resursă vitală.
Filmele de interes includ:
- “INTO THE ICE” (2022): Un documentar germano-danez de Lars Ostenfeld, care urmărește trei cercetători de gheață care studiază calota glaciară din Groenlanda.
- “PÂNĂ LA ULTIMA PICĂTURĂ” (2023): Un documentar polonez de Ewa Ewart, care prezintă condițiile alarmante ale râurilor europene și eforturile extraordinare ale activiștilor de a le proteja.
- “LAKE OF APPLES”: Un scurtmetraj de Tamara Kotevska și Ljubomir Stefanov produs în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și care evidențiază distrugerea și restaurarea ecosistemelor regionale, precum Lacul Prespa din Macedonia de Nord, Albania și Grecia.
- Alte filme de remarcat: “TIME FOR UTOPIAN IDEAS” (2018), “START UP FOR A REASON” (2022), “ACTIVIST” și “LA BUENA VIDA” (2015).
Aceste filme și materialele educaționale aferente sunt potrivite pentru o gamă largă de discipline, inclusiv studii sociale, geografie, biologie, filozofie și limbi străine, ușor de adaptat la diferite niveluri educaționale.